Jesteś tutaj:
Strona główna »
Poradniki, hobby »
Kulinaria »
366 Obiadów - praktyczna książka kucharska (miękka oprawa)
Reprezentujesz księgarnię lub wydawnictwo? Skontaktuj się z nami!  Logowanie / Rejestracja

366 Obiadów - praktyczna książka kucharska (miękka oprawa)

Kulinaria

Cena: 39,90 PLN

Format: 145x205
Rok wydania: 2011
Liczba stron: 272
ISBN: 978-83-60660-45-4-t
Autor: Maria Gruszecka
Język: polski
Wydawnictwo: Sowa
Oprawa: Miękka


Druk na życzenie
*Limitowana edycja dla koneserów*
366 Obiadów… książka kucharska z początku XX wieku napisana przez autorkę „Kucharza krakowskiego” – Marię Gruszecką. Zawiera wypróbowane przepisy smacznych i zdrowych potraw, ciast, kremów, konfitur, soków, likierów oraz praktycznych porad wraz z dyspozycjami obiadów na każdy dzień roku. Reprint niniejszego wydania z 1930 r. pozostaje wciąż aktualnym źródłem przepisów kuchni staropolskiej, z biegiem lat pozycja to wielokrotnie wznawiana i uzupełniana przez autorkę - zagościła niemal w każdym krakowskim i galicyjskim domu.

Kraków miał także swoją popularną autorkę. "Kurier Warszawski", ten sam, który pisał pochlebnie o Lucynie Ćwierczakiewiczowej, w 1892 r. informował czytelników: "Literatura kulinarna nasza, w której dotąd pierwszorzędnym blaskiem wartości i powodzenia świeciło 365 obiadów wzbogacona została nowym dziełem: Kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń. Smaczne i tanie obiady dla domów obywatelskich". Autorką książki była Maria Gruszecka. W informacji o nowej książce pisano, zgodnie z nowymi tendencjami, że "zaletą główną nowego utworu jest baczenie na hygieniczność kuchni domowej". Maria Gruszecka napisała jeszcze kilka innych książek, a wśród nich były: 366 obiadów. Mała kuchnia krakowska dla oszczędnych oraz Ilustrowany kucharz krakowski dla oszczędnych, będące wyraźnym nawiązaniem do dziełka Ćwierczakiewiczowej. Książki te wydawały oczywiście oficyny krakowskie. Marię Gruszecką zaliczyć można do nowej generacji autorek podręczników kulinarnych usiłujących wprowadzić do kuchni polskiej zdobycze nauki o higienie żywienia, zerwać ze szkodliwymi dla zdrowia przyzwyczajeniami, z kuchennym konserwatyzmem.*)
* Fragment książki "W kuchni babci i wnuczki" autorstwa Barbary Adamczewskiej, Beaty Mellerowej

Patroni medialni:
Dziennik Metro
Gotujmy.pl
Poradnikzdrowie.pl
Dourody.pl
Female.pl
Magazyn Literacki KSIĄŻKI
serwis rynek-ksiazki.pl
Książka.net.pl
Wydawca.com.pl

Ilość

Kontynuuj zakupy   do koszyka
Powiadom znajomego   Pokaż kartę produktu
Dodaj opinię

Klienci, którzy kupili: 366 Obiadów - praktyczna książka kucharska (miękka oprawa), kupili również:

„Łupaszka” „Młot” „Huzar” Działalności 5 i 6 Brygady Wileńskiej AK 1944-1952
Druk na życzenie
Autorzy w efekcie długotrwałych badań opracowali pierwszą bodaj, tak szczegółową i dokładną monografię jednego z najważniejszych zgrupowań polskiej antykomunistycznej partyzantki okresu lat powojennych.
145,95 PLN
366 Obiadów - praktyczna książka kucharska (oprawa twarda)
Druk na życzenie
366 Obiadów… książka kucharska z początku XX wieku napisana przez autorkę „Kucharza krakowskiego” – Marię Gruszecką. Zawiera wypróbowane przepisy smacznych i zdrowych potraw, ciast, kremów, konfitur, soków, likierów oraz praktycznych porad wraz z dyspozycjami obiadów na każdy dzień roku. Reprint niniejszego wydania z 1930 r. pozostaje wciąż aktualnym źródłem przepisów kuchni staropolskiej, z biegiem lat pozycja to wielokrotnie wznawiana i uzupełniana przez autorkę - zagościła niemal w każdym krakowskim i galicyjskim domu.
49,90 PLN
Antropologia obrazu. Fotografia jako metoda, przedmiot i medium nauk społecznych
Druk na życzenie
Pionierska na gruncie polskim praca, ukazująca miejsce, rolę i znaczenie fotografii oraz innych mediów wizualnych w naukach społecznych. Całość tej problematyki określa Autor tytułowym mianem antropologii obrazu i sytuuje wysoko w hierarchii dyscyplin wiedzy zajmujących się nauką o społeczeństwie.
60,00 PLN
Ciastkarstwo. Technologia dla szkół zasadniczych
Druk na życzenie
W książce przedstawiono klasyfikację i zasady sporządzania różnego rodzaju ciast, kremów, mas oraz innych półproduktów ciastkarskich (pomad, syropów, glazur, polew, galaretek oraz przetworów), omówiono zasady zdobienia i dekorowania wyrobów, ich ocenę jakościową oraz przedstawiono schematy produkcji różnego rodzaju ciast, wafli i lodów.
59,90 PLN
Części maszyn z elementami mechaniki technicznej
Druk na życzenie
W podręczniku scalono podstawowe wiadomości obejmujące tematykę przedmiotów nauczania: części maszyn i mechanika techniczna. Omówiono typowe części maszyn, zasady ich konstruowania i dobór materiałów, sposoby pracy i zakres sterowania, łączenie części oraz współdziałanie w zespołach i mechanizmach.
81,90 PLN
Człowiek i zaświaty. Wizje kar pośmiertnych w Polsce średniowiecznej
Druk na życzenie
Tematem książki są wyobrażenia na temat życia pośmiertnego -
26,25 PLN
Dekarstwo i blacharstwo budowlane. Technologia
Druk na życzenie
Omówiono w nim materiały dekarskie, sprzęt potrzebny do robót dekarskich i blacharskich oraz wykonawstwo i warunki techniczne odbioru podkładów i pokryć z blachy, papy, dachówki i tworzyw sztucznych.
64,10 PLN
Domy jednorodzinne. Konstruowanie i obliczanie
Druk na życzenie
W książce ujęto całość zagadnień dotyczących projektowania konstrukcyjnego i wykonawstwa w budownictwie jednorodzinnym w świetle obowiązujących norm i przepisów budowlanych.
61,95 PLN
Encykliki Jana Pawła II
Druk na życzenie
Encykliki Jana Pawła II
52,00 PLN
Eva. Strategia tworzenia wartości przedsiębiorstwa
Druk na życzenie
Dostępne w 24 godziny
Nazwana przez czasopismo Fortune "najbardziej atrakcyjną i wciąż zyskującą na aktualności koncepcją finansową", ekonomiczna wartość dodana (Economic Value Added - EVA) stanowi temat rozmów w kołach finansowych na całym świecie, od Niemiec i Japonii do Singapuru i Republiki Południowej Afryki.
89,25 PLN
Filozofia kłamstwa
Kłamstwo nie jest czymś zwyczajnym! Jest aktem niezwyczajnym, gorszący i szokującym.
63,00 PLN